Dieses Blog durchsuchen

Mittwoch, 15. November 2017

Hur man gör tysk julkaka Stollen Thüringer liknade


Börja fredag eftermiddag kanske!




Blanda 200 Gram russin, 50 Gram Apelsinskal o 50 Fruktblandning  med whisky eller rom i en liten skål som det ser så ut:




Låt skalet stå i 24 timmar.


Lördag eftermiddag



Bland 25 Gram jäst, 200 ml kall mjölk, fyra bitar socker.  Låt stå 30 minuter.


Bland 400 Gram vete mjöl med liten salt i en skål.

Gjuta jästen i skålen nu, rör om och låt stå 60 minuter.


Ge i skalet 600 Gram vete mjöl, två matskedar vaniljsocker, två ägg,  200 Gram smör, 50 Gram mandelspån nu. Rör om 60 minuter med elvisp som det ser så ut ungefär.




Låt det stå vid rumstemperatur i 24 timmar. Öppna inte fönstret!!! När du öppna fönstret måste du börja igen.

Söndag i morse



Baka nu! Värm upp spisen till 170°C, lägg en skål med vatten i ugnen som det ser ut på bilden. Pinsele inte med vatten.

Pensla med flytande smör över först. Baka med 170°C 15 minuter o med 150°C 45 minuter.

Smaklig måltid!




Jag föddes i Thueringen (Tyskland). Min farmor bakade Stollen i det här huset. Huset ligger i byn Blankenberg vid floden Saale. Smålands vackra landskapet är likartat Thüringen.  I Thüringen finns granit också. I Thüringen finns många djur o växter som vi har i Småland också. Men i Thüringen finns det fler berg som i Småland. Högsta berg är Grosser Beerberg med 982 meter över havet o bergen Inselsberg med 916 meter över havet tex.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen